Dinsdag 18 november was ik aanwezig op Het Grote Interieurcongres dat werd georganiseerd door Architectenweb in het ETC center in Culemborg. De thema's die centraal stonden waren Het Nieuwe Werken en hospitality. Ik zal een aantal dingen uitlichten die interessant vond en mij inspireerden.
De laatste jaren worden steeds meer kantoren klaargemaakt voor Het Nieuwe Werken. Binnen Het Nieuwe Werken zoek je een werkplek op die past bij de activiteit van dat moment. Dit wordt ook wel activiteitgerelateerd werken genoemd. Wil je je concentreren, dan zoek je een (afsluitbare) concentratie werkplek op. Wil je overleggen, dan kan dat in een afgesloten overlegruimte, of informeel in de 'huiskamer' bij het koffiezetapparaat. De bedoeling is dus dat niemand meer een vaste werkplek heeft, maar gedurende de dag gaat werken waar dat wenselijk is en past bij de werkzaamheden.
Diederik Fokkema en Laura Atsma van Fokkema & Partners lieten in hun lezing zien hoe verschillend Het Nieuwe Werken kan zijn. In hun benadering is het geen confectie, maar een maatpak. Iedere organisatie heeft zijn eigen behoefte. Ze onderscheiden een drietal gradaties van Het Nieuwe Werken (HNW); HNW classic, HNW 2.0, HNW light.
Naast Het Nieuwe Werken classic waarbij alle elementen voor het activiteitgerelateerd werken in de directe omgeving van de medewerker aanwezig zijn, wordt er in deze tijd uit kostenoverwegingen ook vaak strategisch gekozen welke onderdelen van Het Nieuwe Werken nu al in een ontwerp geïmplementeerd worden, en worden andere elementen uitgesteld; Het Nieuwe Werken light.Aan de andere kant zijn er ook organisaties die de zones waar verschillende activeiten uitgevoerd kunnen worden niet meer mengen, maar juist scheiden om het karakter en de functionaliteit ervan te versterken. Dit is de derde vorm van Het Nieuwe Werken; Het Nieuwe werken 2.0.
Bij Het nieuwe Werken wordt vaak gedacht dat de open werkvloeren het onderlinge contact zouden bevorderen. Het brengt echter ook hinderlijk geluid met zich mee. Ad van der Aa van ABT liet zien dat hierbij de spraakverstaanbaarheid een sleutelrol vervult. Het is zaak deze te verminderen. Hierbij helpen zoals verwacht geluidabsorberende materialen, maar ook, verrassend genoeg, ook (het toevoegen van) achtergrondruis. Ondanks het verminderen van de spraakverstaanbaarheid blijven gesprekken vaak toch hoorbaar. Daarom is een doordachte indeling cruciaal; Hierbij worden werkzaamheden geclusterd vanuit de akoestische behoefte.
Voor een verslag van de overige keynotes en lezingen zie de website van architectenweb.
Bron: architectenweb
Foto's: facebookpagina architectenweb